Polecam na szybki obiad, są mało pracochłonne a zadowolą podniebienie 🙂
450 ml mleka / 1 jajko / 20 dag mąki / 2 małe cebule / 25 dag żółtego sera / 8 dag masła / 8 dużych plasterków szynki / 250 ml bulionu warzywnego / sól, pieprz, / gałka muszkatołowa
1. Z 200 ml mleka, 175 ml wody, jajka i mąki przygotować ciasto i usmażyć naleśniki
2. Na naleśnikach rozłożyć plasterki szynki. Każdy posypać startym serem (odłożyć 5 dag). Zwinąć w rulony i ułożyć na posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie.
3. W garnku zeszklić cebulę. Oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Wymieszać z bulionem i resztą mleka. Sos gotować przez chwilę. Dołożyć 5 dag startego sera. Przyprawić do smaku i polać naleśniki. Posypać resztą sera. Piec 30 mim w 200 st. C.