Dzisiaj prosty i popularny przepis na kopytka. Myślę, że niejednemu się przyda, bo niby proste, ale czasami możemy zaskoczyć samych siebie niewiedzą 🙂 Ja lubię wieczorem takie odsmażane i popijać mlekiem 🙂
1 kg ziemniaków / 30 dag mąki pszennej / 3 łyżki mąki ziemniaczanej / 2 jajka / sól
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub praskę. Wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Do środka wbić jajka, wsypać obie mąki i szybko wyrobić jednolite ciasto. Formować wałki o średnicy ok. 3 cm i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Podawać jako dodatek do mięsa, gulaszy.
More from my site
Categories: Dania mączne, Jarskie
niecierpie przygotowywać takich potraw!!
Szczerze nie lubię klasycznych kopytek ale po dodaniu do nich twarogu – uwielbiam