Królewiec czy ciasto królewskie (jak się u mnie mówi) to dość popularne ciasto miodowe. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama robiła je a teraz ja zrobiłam pierwszy raz. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawieniu go na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki / 3/4 szklanki cukru / 1 łyżeczka sody / 150 g masła / 1 jajko / 3 łyżki płynnego miodu
Biszkopt: 4 jaja / 3/4 szklanki cukru / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 3/4 szklanki mąki pszennej / 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy: 0,5l mleka / 200g masła / 0,5 szklanki cukru / 1łyżeczka cukru waniliowego / 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa: 100g masła / 50g kakao / 120 g cukru pudru / 2 łyżki mleka
- Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć formę prostokątną o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
- Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
- Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
- Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
- Polać ciasto polewą czekoladową.