Moje pierwsze danie z suszonymi pomidorami. W przepisie nie ma żadnego mięsa, ale ja dodałam troszkę boczku podsmażonego żeby był lepszy smak i żeby było chrupiąco 🙂
Składniki na 4 porcje:
50 g suszonych pomidorów / 1/2 szkl białego wina / 1 pęczek natki pietruszki / 50 g sera pecorino (dałam parmezan) / 200 g mascarpone / 350 g makaronu rigatoni lub penne / sól / 50 ml śmietany / 3 jajka / pieprz
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki i zalać winem. Odstawić, by napęczniały. Natkę pietruszki drobno posiekać, odkładając kilka listków do dekoracji.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory w winie przełożyć do małego rondla i gotować przez ok. 10 min. Dodać mascarpone i podgrzewać w winie.
Makaron gotować 10-12 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Zachować trochę wody po gotowaniu makaronu, makaron przełożyć na głęboką patelnię.
Śmietanę roztrzepać z jajkami. Dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu i posiekaną natkę. Makaron na patelni zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem z pomidorów i sera mascarpone. Obficie posypać pieprzem, natką pietruszki i startym serem.
Porcja 630 kcal