A dzisiaj będzie coś klasycznego i prostego. Typowa kuchnia polska (nie ruska! :)). Mój ulubiony i sprawdzony przepis na dobre ciasto i farsz. Ale myślę, że farsz to kwestia gustu. Wszystkie pierogi ruskie „nie domowe” tylko garmażeryjne czy barowe musimy z mężem zawsze dopieprzyć, ale daleko im do domowych. Bo lubimy dużo pieprzu i dużo cebulki na wierzchu!
Ciasto: 2 pełne szklanki mąki / ok. 3/4 bardzo ciepłej wody / 1 jajko / sól
Nadzienie: 70-80 dag ugotowanych ziemniaków / 25-30 dag twarogu / 1 mała cebula / 10 dag masła / sól, pieprz
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi, stopniowo dolewając wodę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ziemniaki z twarogiem przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem.
Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie. Podawać polane masełkiem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.
na równi pierogi ruskie i z truskawkami/jagodami – najlepsze!:)
Super 🙂 uwielbiam takie pierożki 🙂
też lubię ruskie, ale wolę takie mocno okraszone cebulką (od środka – w farszu, i na wierzchu) 🙂