…czyli krążki z cebuli smażone w głębokim tłuszczu. Przepis ten wywodzi się z kuchni greckiej. Przekąska w sam raz do piwa i nie tylko.
1/2 szklanki piwa / 1/2 szklanki mleka / 1/2 szklanki mąki / jajko / 2 szklanki oliwy / 4 duże białe cebule / sól, pieprz / łyżka sezamu
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Powoli dodawać mleko, roztrzepane jajko oraz piwo i wyrobić ciasto, aż masa stanie się gładka. Odstawić na 15 min.
Obrane cebule pokroić w plastry i usunąć środek, aby otrzymać krążki. Zanurzać je w cieście i wrzucać po dwa do głębokiego naczynie z gorącą oliwą. Smażyć z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. Posypać sezamem i podawać ciepłe.
More from my site
Categories: Kuchnia grecka, Przekąski