Święta nieodłącznie kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Kandyzowana skórka pomarańczowa to najlepszy dodatek do ciast, serników. W ten sam sposób można przygotować skórkę z cytryny, limonki a także imbir.
2 pomarańcze / 1 szklanka cukru / 1 szklanka wody
Pomarańcze obierać, polecam naciąć na kilka części, by mieć ładniejsze kawałki. Odciąć nadmiar białych fragmentów skórki, bo jest gorzkie.
Pokroić w kosteczkę. W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać pokrojoną skórkę. Gotować, aż większość płynu odparuje a skórka będzie szklista. Gorącą przekładam do słoiczków.
Wiem, że dużo osób jeszcze suszy skórkę – nigdy tego nie robiłam, bo nie widziałam potrzeby. Ta zawsze mi wychodzi.
Z tej porcji wychodzi ok. 200 g skórki.
More from my site
Categories: Domowy wyrób, Owocowe
ładnie 🙂