To było moje pierwsze spotkanie ze słodkimi ziemniakami – batatami. Pieczone są przepyszne, szczególnie gdy soki zaczynają się scukrzać w miejscu nakłucia skórki. Z zewnątrz nie wyglądają ładnie, ale po przepołowieniu ukaże się ostro pomarańczowy miąższ. Smakowity 🙂
2 słodkie ziemniaki (bataty) / 1 kulka mozzarelli / 1 papryczka chilli / oliwa z oliwek / bazylia / sól, pieprz
Ziemniaki umyć, nakłuć widelcem, aby nie eksplodowały w piekarniku, natrzeć oliwą i solą i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 st. C na 40 – 60 min. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gotowe przekroić na pół i rozchylić tak, aby do środka każdego z nich włożyć odrobinę masła, jeszcze przed dodaniem innych składników.
Następnie na każdą połówkę położyć plasterki mozzarelli, posiekaną chilli, skropić oliwą, udekorować bazylią i doprawić solą i pieprzem. Będzie smakowało!
Kusimy się coraz bardziej!