Święta kojarzą się z zapachem korzennych przypraw, a co za tym idzie – pierników i pierniczków, ciemnych, kruchych, udekorowanych lukrem. Święta pachną też kompotem z suszonych owoców i grzybową zupą. To chyba najbardziej pachnący czas w kuchni.
3 szklanki mąki / 1,5 szkl cukru pudru / 120 g masła / 3/4 szkl, miodu / 1 jajo / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 op. przyprawy do pierników / 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniczki. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanych ilości można przygotować około 50 szt. pierniczków. Gotowe pierniczki najlepiej udekorować kolorowym lukrem.
More from my site
Categories: Ciastka, babeczki i muffinki