Większość z Was już zapewne planuje menu na święta. Może Wam coś podpowiem, bo mam kilka przepisów na pierniki w zanadrzu 🙂 To ciasto też powinno nosić nazwę Piernik marchewkowy, ale ze względu na to, że w przepisie nie ma przyprawy do piernika ani miodu, nazwę go po prostu ciastem marchewkowym. Pysznym ciastem! 🙂
2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce / 2 szklanki mąki / 2 jajka / 0,75 szklanki brązowego cukru / pół szklanki oleju / pół szklanki mleka / szklanka bakalii / szklanka wiórków kokosowych / łyżeczka cynamonu / pół łyżeczki imbiru / łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 30 dag białego sera / 10 dag masła / cukier waniliowym / 3 łyżki cukru / ew. odrobina śmietany lub mleka
Marchewkę połączyć z cynamonem, imbirem, bakaliami, jajkami, kokosem, cukrem, mlekiem i olejem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Przelać do formy (24 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C ok. godzinę
Masa: Ser, cukier i masło utrzeć na gładko. W razie potrzeby dodać trochę śmietany lub mleka. Masę nałożyć na wierzch przestudzonego ciasta.
pychota! ciasta marchewkowe są boskie:)
Zgadzam się z przedmówcą – są boskie! I do tego zdrowe, bo i marchewka i olej rzepakowy mają dużo betakarotenu a cynamon i imbir dobrze rozgrzewają zimą 🙂