Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym to obecnie po prostu klasyka – jest jedną z pierwszych potraw kuchni chińskiej. Potrawa jest szybka i łatwa.
200 g ryżu długoziarnistego lub basmati / 200 g polędwicy wieprzowej / 1 mała czerwona cebula / 1 czerwona lub żółta papryka / kawałek imbiru wielkości kciuka / 2 ząbki czosnku / 1/2 – 1 czerwonej papryczki chilli / mały pęczek świeżej kolendry / 1 czubata łyżeczki przyprawy „5 smaków” / 1 łyżeczka mąki kukurydzianej / 2-3 łyżki sosu sojowego / mała puszka ananasa w kawałkach / 2 łyżki octu balsamicznego / sól, pieprz / olej
Zagotować osoloną wodę i wrzucić ryż. Mięso pokroić w 2-cm kostkę. Obrać i pokroić cebulę w 2-cm kawałki. Przekroić na pół paprykę, oczyścić z nasion i pokroić w 2-cm kawałki. Obrać imbir i czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chilli pokroić w cienkie plasterki.
Nastawić wok lub sporą patelnię na dużym ogniu, a kiedy będzie już dobrze nagrzane wlać sporo oleju. Wrzucić mięso, dodać przyprawę chińską i wymieszać. Smażyć kilka minut, aż mięso zacznie brązowieć, po czym przełożyć je do miski. Dolać odrobinę oleju na patelnię w wrzucić pozostałe pokrojone składniki. Mieszając smażyć 2 min. Wsypać mąkę kukurydzianą, wlać 2 łyżki sosu sojowego i wymieszać. Smażyć 30-40 sekund, następnie dodać ananasa z sokiem, mięso i ocet balsamiczny. Jeżeli to konieczne – doprawić. Sprawdzić czy mięso jest gotowe i zdjąć z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem.
Składniki na 2 porcje
Źródło: Jamie Olivier Każdy może gotować