Co prawda, troszeczkę spóźniłam się z tym wpisem, bo sezon na młode ziemniaczki już dawno się zaczął, ale jeszcze są!:) Przepis ten jest bardzo fajny i dość prosty. Ja go zrobiłam na obiad, ale fajnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
1 kg ugotowanych młodych, małych ziemniaków / 3 łyżki majonezu / cebula / pęczek koperku / sól, pieprz / op. paluszków krabowych / ząbek czosnku / łyżka oliwy / sok z 1 cytryny / 4 chlebki pita / 1-2 dojrzałe awokado / kiełki
Ziemniaki kroimy na połówki i mieszamy z majonezem. Dodajemy posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz do smaku. Paluszki krabowe drobno kroimy, mieszamy z posiekanym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny. Pitę lekko podgrzewamy (na patelni lub w piekarniku), składamy w dłoni na pół i „na leżąco” zaczynamy wypełniać. Wykładamy plastrami awokado, porcją ziemniaków i paluszkami. Na wierzch idą kiełki.
Źródło:Moje gotowanie 06/2014
Bardzo ciekawy pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂