Miałam do wykorzystania puszkę masy kajmakowej tylko o smaku czekoladowym i wykorzystałam ją do tego sernika. Połowa poszła do masy serowej a połowa do bitej śmietany. Myślę, że zwykła maja kajmakowa (nie smakowa) będzie jeszcze lepsza:)
Składniki na spód: 400 g ciastek / 20 dkg masła
Składniki na masę serową: 1,2-1,6 kg sera białego / 1/2 szkl. oleju / 3/4 szkl mleka / 1 1/2 szkl. cukru pudru / 1 budyń śmietankowy (bez cukru) / 6 jajek / 1/2 puszki kajmaku
Składniki bitą śmietanę: 2 śmietanki 30% (każda po 330 ml) / 3 łyżeczki żelatyny (już rozpuszczonej) / 1/2 puszki kajmaku
Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia (dobrze przygnieść łyżką do spodu). Schłodzić.
Cukier puder utrzeć z żółtkami. Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć zmielony ser, dać pół puszki kajmaku i wlać mleko. Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć budyń i pianę z białek. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godziny 15 minut (1h 5 minut w 170 stopniach, następne 10 minut w 140 stopniach), wyłączyć piekarnik, uchylić go i zostawić ciasto w środku jeszcze przez około 30 minut.
Schłodzoną śmietanę ubić, dodać kajmak i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik. Można udekorować sezonowymi owocami.