To ciasto podbiło nasze podniebienia jak mało które:) Zjedliśmy z mężem po pół blaszki w dwa dni i żal było patrzeć na ostatni kawałek:) Wciąga niesamowicie i smakuje pysznie! Ciasto bez pieczenia, nie wymaga dużo pracy a efekt jest powalający.
ok. 200g herbatników / 1 kostka masła (200g) / szczypta soli / 3 łyżki cukru / 1 łyżka mąki ziemniaczanej / 500 ml mleka / 1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) / 1 puszka gotowego kajmaku (ok. 500g) / garść płatków migdałowych
400ml mleka zagotować wraz z masłem i cukrem. W 100 ml mleka rozrobić budyń wraz łyżką mąki ziemniaczanej, następnie wlać do gotującego się mleka z masłem. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
Blaszkę o wymiarach 20cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej, nałożyć kolejną warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Na koniec wysmarować powierzchnię ciasta pozostałym kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!
budyń i kajmak – pyyycha!