Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. To dość popularna u nas w niektórych regionach śniadanie. W skrócie – są to jajka w sosie pomidorowym z warzywami, i ewentualnie wędliną. Pomysł na pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolację na ciepło.
1 op. pomidorów krojonych (lub 3 świeże w sezonie) / 1 duża cebula / 2 ząbki czosnku / 1 czerwona papryka / ew. trochę wędliny lub kiełbasy / 3-4 jajka / ew. trochę papryczki chili / sól, pieprz / kumin rzymski / papryka słodka
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Następnie poszatkowany czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę chili (i ew. wędlinę). Wszystko podsmażyć. Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnie. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min. Dodać szczyptę soli, cukier, kumin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbić jajka i gotować do ścięcia się białka.Podawać przybrane plastrami papryki.