Pierwsza moja babka orzechowa. Jest dość zbita, ładnie pachnie, a wierzch ma posmak makaroników i jest najlepszy:) Kto wypróbuje na zbliżające się święta?:) Polecam również babkę adwokatową, gotowaną, cytrynową i piaskową.
30 dag mąki / 25 dag orzechów laskowych mielonych (część można zastąpić innymi orzechami lub wiórkami kokosowymi) / 20-25 dag cukru / 50 g masła miękkiego / 4 jajka / 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem , stopniowo dodając jajka. Nie przerywając ucierania dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy, wymieszać. Keksówkę o dł. 25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temp. 170 st. C około godziny (do suchego patyczka), i jak się wierzch zarumieni. Wystudzić.
Żródło: gazetka Kulinarne HITY