Jeden z moich niedzielnych obiadów to właśnie ta karkóweczka. Myślałam, że będzie to obiad na dwa dni, ale jak zwykle na myśleniu się skończyło, a wyszło co inne:)
0,5 kg karkówki / sól , pieprz / mąka do obtoczenia mięsa / smalec Sos chrzanowy: 0.5 l. rosołu (ew. wody) / 5 łyżek chrzanu śmietankowego / 1 łyżka mąki pszennej / 100 ml. zimnej wody / ew. śmietanka 30% / sól , pieprz
Karkówkę , umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić , oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Mięso obtaczać w mące , smażyć na rumiano z obu stron.
Sos chrzanowy: Rosół wymieszać z chrzanem , gotować razem aż sos stanie się kremowy. Doprawić solą i pieprzem wg smaku. Do sosu przełożyć karkówkę , dusić razem 30 min.
Mąkę wymieszać z zimną wodą oraz odrobiną sosu , przelać cienkim strumieniem do garnka , delikatnie wymieszać. Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia sosu. Gdyby smak był zbyt ostry, chrzanowy to proponuję dodać troszkę śmietanki – będzie łagodniejszy.