Przepis ten jest bardzo stary, jeszcze mama robiła nam go do szkoły w podstawówce na jakieś imprezy:)Wafel przekładany jest dwoma masami, ze zmielonymi herbatnikami, z dodatkiem orzechów
3 wafle / 50 dag masła / 4 jajka / 20 dag cukru / 4 paczki herbatników / 10 dag orzechów włoskich / 2 łyżki kakao / olejek rumowy i migdałowy
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem „na ciepło”, tj. na parze, co jakiś czas zdejmując. Ostudzoną masę stopniowo dodawać do utartego masła, dodać pokruszone herbatniki. Masę podzielić na 2 części. Do 1 dodać drobno pokrojone orzechy i parę kropli olejku migdałowego. Do 2 części dodać 2 łyżki kakao i parę kropli olejku rumowego. Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim waflem, i przełożyć masą kakaową, przykryć trzecim waflem. Obciążyć i odstawić na kilka godzin do chłodnego miejsca.