To był mój szybki obiad po sobotnich zakupach. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, makrelę wędzoną, gruszkę, ser i śmietankę. Szybciutko się robi, raz-dwa do piekarnika i obiad gotowy. Wbrew pozorom sycący, bo zjedliśmy po 1/4 tarty i byliśmy najedzeni, więc mieliśmy ją na 2 dni:)
1 ciasto francuskie / 1 mała makrela / 1 gruszka / 10 dag sera lazur / 1 mały kubek kwaśnej śmietany / 10-15 dag sera żółtego / tymianek / sól, pieprz
Ciasto przełożyć do formy na tartę (ew. na tortownicę), na to porozkładać obraną z ości rybę, kawałki obranej gruszki i pokruszyć między to lazur, posypać tymiankiem. Ser żółty zetrzeć, wymieszać ze śmietaną, doprawić, wylać na tartę. Piec do zarumienienia w 200 st. C.
More from my site
Categories: Dania mączne, Dania rybne, Zapiekanki