Fajna propozycja na piątkowy obiad, czy kolację lub przekąska dla gości. Ciasto jest podobne jak na pizzę tylko na jogurcie greckim. Na to podduszony szpinak, mozzarella i jajeczko 🙂 Prosto, smacznie i zdrowo (jeśli użyjecie np. mąki orkiszowej, którą ja używam już od dłuższego czasu).
15 dag mąki / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 0,5 łyżeczki soli / 150 ml jogurtu greckiego
dodatkowo: 1-2 kulki mozzarelli / 1 op. mrożonego szpinaku (liście) / 4 jajka / czosnek / sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wymieszać wszystkie składniki ciasta. Jeśli będzie wydawać się zbyt lepkie dodać mąki, a jeśli suche – dodać wody. Ugniatać chwilkę, aż stanie się gładkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę (może tam zostać nawet dzień lub dwa). Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C
W tym czasie na maśle podsmażyć szpinak, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek, przełożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć szpinak, ułożyć po kilka plasterków mozzarelli, na środku zrobić delikatnie dołeczek i wbić jajko, posolić. Piec ok. 10 min, aż mocno się zarumienią na krawędziach i od spodu.