Cannoli pyszne i niezwykle chrupiące włoskie rurki smażone dokładnie jak nasze faworki czyli w głębokim tłuszczu. Cannoli oryginalnie nadziewane są masą z sera ricotta, ale jeśli wolicie można napełnić je kremem z serka mascarpone lub domową bitą śmietaną. Nadzienie do rurek powinno być gęste, żeby z nich nie wypływało. Ciasto na cannoli powinno być rozwałkowane bardzo cienko, znowu podobnie jak na faworki. Jednak krążki ciasta musimy przed smażeniem nawinąć foremkę do rurek. Cannoli smażymy w tłuszczu razem z foremką dlatego dobrze jeśli macie większą ilość rurek.
25 dag mąki / 1 łyżeczka kakao / 2 łyżki cukru pudru / 30 g masła miękkiego / 1 jajko / 80 ml. wina białego / ok. 800 g smalcu lub 1 l. oleju / cukier puder do oprószenia
krem: 25 dag sera ricotta / 20 dag śmietanki 30% / 2-3 łyżki cukru pudru
W misie miksera wymieszać wszystkie suche składniki mąkę, kakao, cukier puder. Miksując dodać masło, jajko i wino, miksować lub wyrabiać ręką do połączenia się składników
i powstania gęstego ciasta. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać przez 2-3 min do powstania gładkiego ciasta. Uformować kulę, spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godz., żeby ciasto odpoczęło (nie wkładać do lodówki). Na oprószony mąką blat lub stolnicę wyłożyć ciasto, odciąć ok. 1/4 (resztę zawinąć w folię i odłożyć). Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować najcieniej jak się nam uda. Z ciasta wycinamy kółka, u mnie średnica 8,5 cm. Ciasto nawijamy na foremki do rurek. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i sklejamy. Odkładamy. Z pozostałym ciastem postępujemy podobnie.
W średnim garnku rozgrzewamy tłuszcz olej lub smalec (u mnie smalec). Tłuszcz musi mieć 180 st.C. Do gorącego wkładamy ostrożnie ciastka nawinięte na foremki. Smażymy ok. 1-2 min, do zrumienienia. czas smażenia zależy od grubości ciasta, moje było bardzo cienkie dlatego smażyłam cannoli zaledwie 1-1,5 min. Wyjmujemy cannoli i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi lub stawimy foremki tak, aby nadmiar tłuszczu odciekał. Po ok. 10 min. cannoli będą zimne, wtedy zdejmujemy je ostrożnie z foremek. Teraz możemy nadziewać rurki bitą śmietaną z ricottą lub kremem z serka mascarpone. Oprószyć cukem pudrem.