Polędwiczki wieprzowe są mięsem delikatnym, miękkim, soczystym oraz szlachetnym. Otoczone delikatnymi włóknami nie wymagają jakiś specjalnych obróbek i przygotowań do pieczenia, smażenia czy duszenia. Polędwiczki wieprzowe podane z gęstym sosem śliwkowym są wyjątkowe, smaczne, delikatne i odświętne. Pasują na święta, specjalne okazje i uroczystości domowe.
Składniki na 2 osoby:
1 polędwiczka pieprzowa / 10 dag suszonych śliwek / 0,5 szkl czerwonego wina / 1 mała cebula / 1 łyżka konfitury z żurawiny / 2 łyżki masła / 2 łyżki mąki / szczypta tymianku / 1 ząbek czosnku / sól, pieprz
Śliwki namoczyć w winie. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć ma maśle wraz z przeciśniętym czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać śliwki pokrojone w paski, wlać wino z moczenia śliwek i dołożyć konfiturę z żurawiny. oraz tymianek. Smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczki pokroić w płasty o grubości 1,5-2 cm, natrzeć je solą, pieprzem i oprószyć 2 łyżkami mąki. Smażyć na maśle z każdej strony po 4-5 min. Podawać polane sosem śliwkowym.