Dzisiaj są Andrzejki, więc może komuś się przyda przepis na taką przegryzkę? Paluszki są super na imprezę. Znakomite do piwa lub jako dodatek do zup-kremów. Wykorzystajmy do nich ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia. Polecam również Serowe paluszki – są chyba nawet ciut lepsze 🙂
15 dag smalcu / 15 dag gotowanych ziemniaków / 1 jajko / 20 dag mąki / 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia / 1 łyżka kminku / sól / ew. masło do blachy / 1 jajko do smarowania
Ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto. Formować paluszki długości 10 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
Czas wykonania: 30 min