Rogaliki te przygotowała mężowi na urodziny do pracy. A że ma dzień przed Wigilią to zrobiłam już świąteczne, korzenne. Parę dni wcześniej dostałam z Helio paczuszkę produktów w tym. m.in. kajmak, więc tym nadziałam te rogaliki. Każdy mówi, że pyszne 🙂
Ciasto: 0,5 kg mąki (u mnie orkiszowa) / 1/4 szkl. cukru / 12,5 dag masła / 5 g drożdży suchych / 2 jaja / 1/2 małej kwaśnej śmietany / 1 łyżka kakao / 1 łyżka przyprawy do piernika / 1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie: 1 mała puszka masy kajmakowej
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Każdą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki okrąg i podzielić na 16 trójkątów.
- Na rogu brzegu każdego trójkąta nałożyć 3/4 łyżeczki farszu i zwinąć rogaliki delikatnie naciągając ciasto.
- Gotowe układać na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 10-15 min. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Źródło: Książeczka Przyślij przepis
More from my site
Categories: Ciastka, babeczki i muffinki, Początek