Na życzenie męża – sernik z chałwą – dwie ulubione rzeczy w jednym:) Serek kupiłam na ryneczku, wiejski, bardzo dobry.. przyznam, że nigdy nie robiłam sernika z „sera” wiaderkowego – dla mnie ser wygląda inaczej i smakuje inaczej, a przede wszystkim jest bez dodatków. Musi być wiejski i tyle:) Ale oczywiście z sera sklepowego sernik też wyjdzie:)
spód: 20 dag herbatników / 80 g masła
masa serowa: 0k. 1 kg sera białego / 4 jajka / 1/2 szkl cukru / 20 dag chałwy waniliowej / 0,5 szkl śmietany 30% / 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
polewa: 0,5 szkl śmietanki 30 % / 10-15 dag chałwy
Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wyłożyć spód tortownicy (śr. ok. 23 cm) i ugnieść, schłodzić.
Ser biały zmielić dwa razy, zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Na koniec wkruszyć chałwę, wymieszać. Masę serwową wylać na spód ciasteczkowy. Pieczemy około godziny w 170 st. C (bez termoobiegu), kładąc na najniższej półce piekarnika naczynie z wodą. Wystudzić zostawiając go w piekarniku po upieczeniu, drzwiczki uchylić po ok. pół godz.
Polewa: śmietankę lekko podgrzać, zblendowaćz chałwą, wystudzić. Polać polewą sernik i schłodzić w lodówce kilka godzin.
Źródło: gazetka Kulinarne HITY – świąteczne ciasta