Szybki i bardzo prosty przepis na makowiec z gotowej masy z puszki. Tylko kilka składników potrzeba do jego przygotowania! Ciasto jest bez mąki pszennej, zawiera tylko trochę mąki ziemniaczanej. I pełno bakalii 🙂
1 puszka masy makowej (Helio ma bezglutenową) / 6 jajek / 2 op. budyniu jasnego lub 10 dag mąki ziemniaczanej / 3/4 szkl cukru / bakalie (ok. 10-15 dag)
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę (tak, by nie spadła z widełek miksera). Miksując na najniższych obrotach, dodajemy po łyżce masy makowej. Dodać budynie lub mąkę ziemniaczaną i bakalie. Wymieszać. Wylać do natłuszczonej foremki ( u mnie śr 24 cm), piec ok 50-60 min w 180 st. C. Upieczony udekorować polewą lub lukrem.
More from my site
Categories: Ciasta
przepis