Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem – od czasu do czasu był u nas robiony jak myłam mała. Chyba nikt nie zaprzeczy, że jest on pyszny:) Jakoś nie robiłam go, teraz jednak zrobiłam taki bez mleka w proszku. Smak ten sam i pyszny tak samo. Polecam:)
40 dag herbatników / 20 dag orzechów włoskich / 20 dag masła / 10 dag cukru / 3 łyżki kakao / 100 ml mleka / 2 wafle
Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno). Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na jeden wafel, wyrównać, przykryć drugim waflem, obciążyć i schłodzić.
witaj, bez mleka wproszku co powoduje, że masa gęstnieje? Masło- pierwsze słysze
Masło powoduje że masa zastyga. To nie jest typowy blok czekoladowy z mlekiem w proszku.