Po ponad trzech latach prowadzenia bloga ukazała się sałatka jarzynowa:) Najpopularniejsza, królowa na polskich stołach. U mnie stosunkowo rzadko gości, ale jak zrobię to się nią zajadamy bo lubimy stare, popularne smaki:)
3 duże marchewki (ok. 450 g) / 1 duży korzeń pietruszki (ok. 150 g) / kawałek selera (ok. 150 g) / 2-3 ziemniaki / 1 większe jabłko (ok. 230 g) / 3 ogórki kiszone (ok. 150 g) / 3 duże jajka / 1/2 – 1 puszka groszku konserwowego / kilka łyżek majonezu / 1 łyżeczka musztardy / pieprz / sól
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz seler myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Ugotowane, miękkie warzywa wyciągamy z wody i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w drobną, jednakową kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do miski z warzywami, doprawiamy do smaku dodając majonez i musztardę. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na ok 3h., ale taka sałatka jarzynowa lubi się przegryźć całą noc.