Prostota tego dania i łatwość wykonania mam nadzieję, że zachęci Was do jego zrobienia. Danie jest stosunkowo tanie, tak naprawdę trzeba kupić tylko kurze udka i dużo czosnku. Przepis Nigelli Lawson.
2 łyżki oliwy / ok. 8 kurzych udek / 40 ząbków czosnku (ok. 3-4 główki) / 2 łyżki wermutu lub białego wina / ok. 3/4 łyżeczki soli / sporo pieprzu / dymka / tymianek
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W patelni którą możemy wsadzić do piekarnika lub brytfance rozgrzać oliwę, podsmażyć kawałki mięsa skórą do dołu, przełożyć do miski. Pokrojone dymki obsmażyć na pozostałym tłuszczu wraz z tymiankiem. Na to rozłożyć 20 ząbków czosnku, na nich ułożyć kawałki kurczaka, a na sam wierzch pozostałe 20 ząbków czosnku. Wlać wino, oprószyć solą, pieprzem i posypać jeszcze tymiankiem. Przykryć i piec w piekarniku ok. 1,5 godz.