Dzisiaj, na przekór pogodzie, u mnie truskawkowo. Znalazłam w kalendarzu przepis na racuchy z truskawkami i musiałam je wypróbować. Smak i zapachu unoszący się w domu podczas smażenia – pycha!
0,5 kg truskawek / szklanka mąki / 2 jajka / 1,5 szklanki śmietany / 2 łyżki cukru / cukier waniliowy / szczypta soli / łyżeczka proszku do pieczenia / cukier puder do posypania / olej do smażenia
Z białek ubić pianę. Pozostałe składniki (prócz truskawek) połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pianę.
Truskawki pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię. Kiedy jeszcze będzie surowe, ponakładać po kilka plasterków owoców na każdy placek.
Smażyć z obydwu stron na lekko rumiany kolor – nieco krócej stronę z truskawkami. Podawać posypane cukrem pudrem.
Pyszności! 🙂 Dawno nie jadłam takich z truskawkami.
Uwielbiam takie połączenia z truskawkami, jest sezon więc kożystam. Racuszki są delikatne w smaku, choć te pod koniec smażone wyszły jakby trochę za tłuste.