Publikuję przepis na krokiety, które robi mama od dość dawna. Są to krokiety z nadzieniem z pieczarek, kiełbasy, kukurydzy i sera żółtego. Bardzo dobre, wszyscy je bardzo lubimy. Polecam je spróbować:)
Ciasto: 250 g mąki (u mnie orkiszowa) / 250 ml gazowanej wody mineralnej / 250 ml tłustego mleka / 2 jajka / 2 łyżki oleju roślinnego / 1/2 łyżeczki soli / 1 szczypta cukru / 1 szczypta sody
Farsz: ok. 30 dag kiełbasy / ok. 30 dag pieczarek / 1 op. kukurydzy / ok. 30 dag sera żółtego
Mąkę dokładnie łączymy z sodą i solą, a następnie dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Ja miksuję blenderem, wówczas ciasto jest też fajnie napowietrzone. Z ciasta smażymy naleśniki. Nie powinny być zbyt grube aby nie pękały przy zwijaniu.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Pieczarki kroimy także w „kostkę” i podsmażamy. Łączymy kiełbasę, pieczarki, odcedzoną i przepłukaną na sitku kukurydzę o raz starty na dużych oczkach ser. Doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać i podawać podsmażone (wtedy ser żółty z nadzienia się fajnie roztopi).
Takich jeszcze nie jadłam ☺pysznie wyglądają ☺