Proste kruche ciasto przełożone lekko podduszonymi śliwkami. Coś w stylu tradycyjnej szarlotki, tylko ze śliwkami. Bardzo smaczne!
ciasto: 2 szkl mąki / 1 szkl mąki krupczatki / 1 kostka masła (200g) / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 łyżeczki cukru waniliowego / otarta skórka z jednej cytryny / 1 jajko / pół szklaki cukru / szczypta soli / 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
masa śliwkowa: 1,5 kg śliwek węgierek / 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel / 150 g cukru
Umyte śliwki wypestkowujemy; kroimy na pół. Wkładamy do garnka, wlewamy odrobinkę wody na dno. Przesmażamy ok 10 minut. Mąkę/kisiel rozrabiamy w wodzie i wlewamy do śliwek.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24×36).
- Na to wyłożyć masę śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie należy nakłuć nożem czy też widelcem. Piec około 45min w 180 st.
Pyszny pomysł!