Typowo jesienna zupa. Kiedy tania jest papryka i końcówka pomidorów. Do tego troszkę wiejskiej kiełbasy i spokojnie taka zupa może zastąpić drugie danie taka zupa. Można ją spokojnie „podpiąć” pod danie jednogarnkowe.
1 cebula / 2 zabki czosnku / 1 papryka czerwona / 10 dag boczku / 1 laska dobrej kiełbasy / 2-3 pomidory / 3 łyżki koncentratu pomidorowego / 1 łyżeczka słodkiej papryki / 1/2 łyżeczki ostrej papryki / sól, pieprz
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodać paprykę pokrojoną w dużą kostkę i dusić razem ok. 15 min. Następnie dodać pomidory pokrojone w ćwiartki i dusić kolejne 15 min. Wszystko zalać ok. 700 ml wody (lub bulionem), dodać koncentrat, kiełbasę pokrojoną w krążki (można ją wcześniej podsmażyć) i paprykę w proszku. Gotować ok. 20 min, doprawić.