Proste kruche ciasto ze śliwkami a na wierzchu chrupiące beza. Ciasto ma wyjątkowo mało składników, i to takie, które raczej zawsze w domu są. Tylko kwestia pewnie owoców:)
ciasto: 20 dag masła / 1/4 szkl cukru / 6 żółtek / 40 dag mąki beza: 6 białek / 20 dag cukru dodatkowo: 80 dag śliwek
Ze składników zagniatamy kruche ciasto (można w robocie kuchennym to zrobić). Ciastem wykładamy formę (dość sporą), nie trzeba natłuszczać jej wcześniej. Na cieście układamy gęsto przepołowione śliwki, skórką do ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gotową pianę można od razu wyłożyć na ciasto i rozprowadzić ją na śliwkach, lub przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać tworząc na cieście kratkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (termoobieg) lub 190-200 (bez termoobiegu) na ok. 20 min. Następnie zmniejszamy temp. do 160 (termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) i pieczmy kolejne 35 min.