Pomysł na dość szybki obiad i do tego na parę dni, a czasem o to chodzi, żeby mieć z głowy 2-3 dni gotowania:) Przynajmniej ja tak lubię:) Ale z młodej kapusty to ja kocham ją w śmietanie z koperkiem (tutaj przepis).
1 duża młoda kapusta / 2 duże cebule / 2 marchewki / 1 pęczek koperku / ok. 300 g kiełbasy / ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego / 2 szczypty majeranku / 2 szczypty ostrej papryki / 1 łyżeczka cukru / sól, pieprz / tłuszcz
Posiekaną kapustę umieszczamy w dużym garnku, zalewamy szklanką wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu, do miękkości (w zależności od kapusty 20-30 minut).
W tym czasie podsmażamy na tłuszczu posiekaną w kostkę cebulę (do zeszklenia), a następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę . Smażymy je do chwili, aż marchewka będzie miękka. Do miękkiej kapusty dodajemy dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy koncentrat połączy się z kapustą, dodajemy cebulę z marchewką, podsmażoną kiełbasę i drobno posiekany koperek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Też lubię czasami zrobić coś na 2 dni na obiad:) a kapusty młodej zrobiłam na początku sezonu tyle, że mam jeszcze zamrożoną na dwa obiady:)
Twoja wygląda bardzo smacznie!:)