Ostatnio zrobiłam się wielką fanką żeberek:) Po żeberkach duszonych nabrałam ochoty na pieczone. I padło na marynatę miodową. Bardzo dobre są pieczone żeberka! Tak samo można je zrobić na grillu.
1 kg żeberek wieprzowych marynata: 3 łyżki miodu / 3 łyżki sosu sojowego / 1/2 łyżki musztardy / 2 ząbki czosnku / 1/2 łyżeczki soli
Żeberka kroimy na paski po dwie kostki w każdym. Przyprawy i miód łączymy razem do jednolitej konsystencji. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą lub po prostu wkładamy wszystko do zamykanego naczynia żaroodpornego i mieszamy ręką. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinkę.Następnie wkładamy naczynie żaroodporne (zamykane) do piekarnika i pieczemy żeberka około 50 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Po tym czasie wyciągamy żeberka i kładziemy pojedynczo na ruszt (dając pod spód naczynie, ew. odkrywamy tylko pokrywkę, żeby mogły się przyrumienić) i pieczemy jeszcze ok 20 min, aby pięknie się zarumieniły. Po tym czasie żeberka wyciągamy i są gotowe. Smacznego.