Przepis dość uniwersalny na placki ryżowe, bo w zależności co się do nich doda (lub z czym się je poda) mogą być na słodko bądź na słono. Moje były robione na niedzielne śniadanie, więc polałam je melasą (pychota!), ale można też podać z miodem czy jakimś sokiem owocowym czy bitą śmietaną i owocami:)
2 szkl ugotowanego ryżu (ok. 3/4 szkl suchego) / 1 duże lub 2 małe jabłka / 2 banany (mocno dojrzałe) / 1/4 szklanki mleka lub jogurtu / 1/2 szkl mąki gryczanej / 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / tłuszcz do smażenia / cynamon
Do malaksera włożyć banany i obrane, pokrojone na kwałki jabłka, zmiksować chwilkę aż będą mocno rozdrobnione. Dodać ryż, jogurt i miksować dalej. Masa powinna być dość rzadka i w miarę jednorodna. Przełożyć do miski, połączyć z mąką, skrobią, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mocno rozgrzać patelnię z tłuszczem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.