Od prawie dwóch tygodni jestem na diecie bezglutenowej i prawie bezcukrowej… Jednak na przyjazd rodziców zrobiłam taki serniczek. Cukru dałam ok. 1/3 szkl więc ciężko go było nazwać w ogóle deserem:) bo był niesłodki:) no ale za to na pewno zdrowszy niż z pełną szklanką cukru:)
3 łyżki żelatyny / 1/3 szklanki wody / 400g sera białego / 250ml śmietanki 30% / 1 szklanka cukru / 1 łyżka soku z cytryny / 3 szklanki jagód umytych i osączonych
Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
Wymieszać razem przepuszczony przez praskę lub zmielony ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę do formy (śr. 24 cm) i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło: Mała Cukierenka