Stawiam pierwsze kroki w diecie bezglutenowej, mam dwie książki do pomocy, i ten przepis jest właśnie z jednej z nich – Kuchnia bez pszenicy W. Davis. Placuszki są bardzo dobre, zrobiłam je na niedzielne śniadanie we dwoje:) polałam melasą:)
1/4 filiżanki mąki kokosowej / 1/4 filiżanki dowolnej innej mąki bg / 1 łyżeczka sody / 3 jajka / 1/2 filiżanki mleka / 1/2 filiżanki wody / 2 łyżki roztopionego masła
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej – mokre. Następnie wymieszać je i smażyć na patelni placuszki po ok. 2-3 min , aż brzegi będą przypieczone, a na plackach zaczną tworzyć się pęcherzyki. Podawać na ciepło polane melasą lub miodem lub innym zdrowym słodzidłem:)
Mąkę kokosową „robię” mieląc wiórki kokosowe w młynku do kawy:)