Marynowane udka kurczaka w alkoholowej marynacie. Danie to można zrobić i na grilla, i na zwykły obiad piekąc w piekarniku. Danie nam bardzo posmakowało, jedliśmy je dwa dni i już myślę o kolejnym razie 🙂 Oczywiście kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Ale kilka godzin wcześniej też będzie ok.
ok. 4-8 udek/podudzi z kurczaka / 150 ml piwa lub białego wina / 50 ml tłuszczu / 5-7 ząbków czosnku / 1 cytryna / 3 liście laurowe / pieprz, sól, papryka słodka / szczypiorek, natka
Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę – tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu lub w piekarniku, od czasu do czasu smarując marynatą.
Źródło: Dania z grilla – dodatek do Gazety Wyborczej