Tym razem przepis na ciasto, a dokładnie biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Podobno klasyk – u mnie pierwszy raz. Miałam na niego ochotę:)
biszkopt: 4 jajka / 4 łyżki cukru / 4 łyżki mąki
masa budyniowa: 1 l mleka / 3 budynie śmietankowe (po 40 g) / 5 łyżek cukru / 1 łyżeczka cukru waniliowego / 200 g masła (miękkiego)
dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe / 800 ml gorącej wody / 1/2 kg truskawek, świeżych
Białka oddzielić od żółtek i ubić razem ze szczyptą soi na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodać powoli cukier i miksować jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy mąkę delikatnie miksując. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt. Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.