Jedna z lepszych zapiekanek (na pewno w pierwszej trójce). Nosi różne nazwy: Shepherd’s pie, angielska zapiekanka lub pasterska zapiekanka. Składa się z dwóch warstw: pierwsza to wymieszane podsmażone mięso mielone z pieczarkami, marchewką i groszkiem, a druga – wierzchnia warstwa to puree ziemniaczane.
1 kg ziemniaków / 4-5 łyżek masła / 1/2 szkl mleka / 4 łyżki gęstej śmietany / 1 kg mięsa mielonego / 40 dag pieczarek / 3 marchewki / 20 dag przecieru pomidorowego / 20 dag groszku zielonego (z puszki lub mrożony) / 200 ml bulionu lub wody / sól, pieprz, papryka słodka
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie dodać tyle masła, mleka i śmietany by powstało puree. Dokładnie zagnieść i odstawić pod przykryciem.
Mięso podsmażyć na odrobinie tłuszczu, doprawić. Pokrojone w plasterki pieczarki oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę poddusić, Dodać groszek. Masę wymieszać z mięsem mielonym, doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką, dodać przecier, bulion lub wodę i dusić ok 10 min. Przełożyć wszystko to naczynia żaroodpornego, równo rozłożyć. Na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane. Piec ok. 30 min w 170 st. C
Koniecznie będę musiała zrobić tą zapiekankę na obiad, bo brzmi przepysznie 🙂
Mam tylko pytanie jakie wymiary ma naczynie żaroodporne? 🙂
Hmm :)przy zapiekankach wielkość formy nie jest taka ważna, bo będzie po prostu wyższa lub niższa:) Ja robiłam z mniejszej porcji i w dwóch różnych formach. Wybierz taką, żeby zapiekanka była wysoka na ok. 5 cm 🙂 A zapiekanka naprawdę pyszna 🙂