Jak za starych dobrych czasów – wiosenna zupa szczawiowa! Pamiętam jak chodziłam jeszcze na wsi wokół domu w poszukiwaniu szczawiu:) A teraz? Teraz kupuję… niedrogo bo po 2 zł za pęczek, więc mnie cieszy, że jest taka możliwość, bo powiem szczerze – ciężko byłoby mi w mieście znaleźć…
ok. 20 dag szczawiu (2 pęczki) / 5 łyżek masła / 0,5 l bulionu lub wody / 40 dag ziemniaków / 100 ml śmietanki 30 % / sól, pieprz / koperek / 3-4 jaja na twardo
Oczyszczony szczaw siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Dodać śmietanę i doprawić. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i koperkiem.
More from my site
Categories: Zupy
U mnie dzisiaj też była szczawiowa : )
🙂