Troszkę nietypowe, ale za to jak najbardziej sezonowe danie z kurczakiem w roli głównej. Pyszny sos śmietanowo-szczawiowy mogłabym jeść tylko z samym ryżem – kurczak mi do tego był niepotrzebny:) Więc nie obawiajcie się szczawiu w sosie bo sosik jest pyszny!
1-2 filety z kurczaka (u nas idzie 1 na 2 os.) / 3 łyżki mąki / 1 szkl. bulionu lub wody / kubek kwaśnej śmietany / łyżka cząbru / pęczek szczawiu / sól, pieprz
Mięso pokroić w sporą kostkę, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Wlać zimny bulion lub wodę raz ze śmietaną, rozmieszać razem dokładnie, dodać cząber. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, dodać posiekany szczaw i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, ew. sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.