Zalewajka to świętokrzyska zupa, podobna do popularnego żurku. W 2006 roku została wpisana na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.
6-8 średnich ziemniaków / 500 ml żurku / 2 łyżki śmietany / 1-1,5 laski kiełbasy / 1 cebula / 2 ząbki czosnku / 2 liście laurowe / 4 ziarna ziela angielskiego / 2-3 suszone grzyby / 1 łyżeczka majeranku / kawałek boczku wędzonego lub kość wędzona / sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować 1,5 l wody, włożyć ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, grzybki, posiekaną cebulę, wędzonkę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę (ja podsmażyłam plastry kiełbasy i dodałam ją już na talerzu). Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodać żurek zmieszany ze śmietanką i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Przepis z gazetki Przyślij przepis