Pięknie prezentujące się muffinki udekorowane bitą śmietaną i jajeczkami czekoladowymi.
Składniki na około 8 babeczek:
110 g masła / 80 g drobnego cukru do wypieków / 110 g mąki pszennej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 2 duże jajka / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto: 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej / 1 łyżka cukru pudru / jajeczka cukrowo – czekoladowe do dekoracji (u mnie Milka)
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.
Źródło: Książka Moje wypieki. Wielki powrót