Szybkie, proste babeczki czekoladowe z dodatkiem sera białego. Podobne do ciasta Izaura. W środku kawałeczki czekolady.
175 g mąki / 20 g kakao / 3/4 łyżeczki sody / 200 g cukru / 50 ml oleju / 175 ml wody / 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub jajko) / 150 g sera białego / 1 jajko / 100 g czekolady gorzkiej lub chipsów czekoladowych
Do dużej miski przesiać mąkę, kakao, sodę. Wmieszać 150 g cukru. Dodać olej, ocet i wodę, wymieszać, aż składniki się połączą. Dodać drobno posiekaną czekoladę.
Pozostałą ilość cukru dodać do białego sera i wymieszać wraz z jajkiem.
Napełnić czekoladowym ciastem foremki na muffinki, na wierzchu położyć po łyżce masy serowej. Piec w temp. 180 st ok. 20-25 min, aż babeczki urosną i będą sprężyste.
Źródło: Babeczki