Makaron to zawsze sprawdzony sposób na szybkie danie obiadowe. W czasie gdy makaron się gotuje przyrządzamy sos i tym sposobem w 15-20 min obiad mamy gotowy. W tym przepisie możecie użyć dowolnego sera pleśniowego zamiast gorgonzoli (np. rokpol czy lazur).
Składniki dla 2 osób
20 dag dowolnego makaronu / 30-40 dag pieczarek / 15 dag sera (gorgonzola, lazur lub rokpol) / 3/4 szkl śmietany / sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Oczyszczone pieczarki kroimy w grubsze plastry (półplastry) i podsmażamy je na maśle (nie powinny się zbytnio zrumienić). Do pieczarek dodajemy śmietanę i wkruszamy ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszamy, i gdy tylko sos zacznie gęstnieć od razu należy zdjąć z ognia. Makaron odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy go sosem pieczarkowo-serowym. Wierzch można posypać zieleniną.