Babka adwokatowa, czy też ajerkoniakowa to wyjątkowa babka:) Wyczuwa się w niej charakterystyczny smak likieru, jest przez to smaczna i aromatyczna. Mąż twierdzi, że alkoholu nie czuć, a babka, pyszna. Czas przygotowania babki to 5 minut, potem tylko pieczenie.
125 g mąki pszennej / 125 g mąki ziemniaczanej / 5 jajek / 3 łyżeczki proszku do pieczenia / 250 g cukru (najlepiej pudru) / 250 ml adwokatu lub ajerkoniaku / 2 łyżeczki cukru waniliowego / 250 ml oleju lub 1 roztopione masło
Foremkę na babkę natłuścić, posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 st. C (z termoobiegiem na 160).
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, ajerkoniak i olej, ucierać około minuty. Ciasto przełożyć do formy i ustawić na ruszcie w dolnej części piekarnika. Piec około 60 min (jeśli góra babki się przyrumieni należy przykryć ją folią aluminiową lub dać grzanie od dołu tylko). Po tym czasie wyjąć z piekarnika na ok. 10 min i wyjąć babkę z formy i przełożyć na kratkę kuchenną, żeby przestygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Źródło: Szkoła pieczenia