Przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. To nasz zeszłoniedzielny obiad:) Bardzo dobre było! Mięsko delikatne. Do tego pyszny sosik i kasza gryczana.
1 polędwiczka wieprzowa / sól, pieprz
marynata: 2 łyżki jasnego sosu sojowego / 1 łyżka ketchupu / 2 ząbki czosnku
sos: 1 łyżka masła / 1 łyżka mąki / 2 łyżki ostrej musztardy / 2 łyżki musztardy z ziarenkami (francuskiej) / sól, pieprz
Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę; sos sojowy wymieszać z ketchupem i przeciśniętym czosnkiem. Polać polędwiczkę i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rogrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Włożyć do natłuszczonej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min.
W garnku na sos (czy też patelni głębszej) roztopić masło, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Wlać 200 ml wrzątku, intensywnie mieszając rózgą, dodać obie musztardy. Cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Sos powinien być dość pikantny.
Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry. Podawać gorącą, polaną sosem.